Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH Peter Van Ruysseveldt razgovarali su danas u Sarajevu o pripremama za izradu državne strategije za tranzicijsku pravdu

24.11.2009

Ministar Halilović je kazao kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uključeno u proces priprema za izradu ovog dokumenta, te da sa ostalim akterima radi na definiranju odluke o uspostavi radne grupe koja će izraditi strategiju za tranzicijsku pravdu.
 
Sagovornici su mišljenja da bi do kraja ove godine Vijeću ministara BiH mogla biti dostavljena na usvajanje odluka o formiranju radne grupe.
 
U ovoj radnoj grupi od 15 članova trebali bi biti predstavnici državnih i entitetskih resornih ministarstava i civilnog društva.
 
Tranzicijsku pravdu čini niz procesa i mehanizama društva koje se nosi sa posljedicama masovnih povreda ljudskih prava počinjenih u toku oružanog sukoba, a koji imaju za cilj da se osigura odgovornost za zločine, da pravda bude zadovoljena i da dođe do pomirenja. Tranzicijska pravda obuhvata mehanizme sudske i druge prirode – krivično gonjenje pojedinaca, reparacije, utvrđivanje istine, institucionalnu reformu, uklanjanje politički neprihvatljivih osoba iz javnog života, te kombinaciju tih mehanizama.
 
Kabinet ministra