Saopćenja

Vijeće ministara je na današnjoj sjednici usvojilo informaciju o presudi ovog suda u predmetu Mustafa Suljagić protiv BiH, koji se odnosi na staru deviznu štednju.

3.12.2009

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ureda zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, Vijeće ministara je na današnjoj sjednici usvojilo informaciju o presudi ovog suda u predmetu Mustafa Suljagić protiv BiH, koji se odnosi na staru deviznu štednju.
 
U ovoj presudi Sud je ustanovio da je domaće zakonodavstvo, koje regulira povrat stare devizne štednje u suglasnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, ali je ipak utvrdio da postoji povreda prava na imovinu aplikanta iz razloga što se u Federaciji BiH kasni sa primjenom ovog zakonodavsta.
 
Sud je ustanovio da utvrđena povreda prava predstavlja sistemski problem, jer obuhvaća veliki broj osoba, te je naložio da tužena strana osigura da Federacija BiH u roku od šest mjeseci od dana konačnosti presude izda obveznice, isplati do sada neisplaćene rate stare devizne štednje, te da se obaveže da će u slučaju kašnjenja u isplati budućih rata isplaćivati zatezne kamate.
 
Sud je, također, naložio tuženoj strani da produži rokove za verifikaciju štednje za najmanje šest mjeseci od dana konačnosti presude.
 
Suljagić je od Suda tražio da mu na ime materijalne štete dosudi isplatu cjelokupnog iznosa stare devizne štednje u visini od 269.275 KM sa pripadajućim kamatana, te na ime nematerijalne štete 20.000 KM. Sud je odbio zahtjev aplikanta za isplatu naknade materijalne štete, a na ime nematerijalne štete dosudio je aplikantu naknadu od 5.000 eura. Na ime troškova i izdataka postupka aplikantu je dosuđeno 729 eura.
 
Vijeće ministara je pozvalo Vladu Federacije BiH da u rokovima iz presude poduzme sve naložene mjere kako bi međunarodne obaveze BiH bile adekvatno ispoštovane, te kako bi bila otklonjena povreda prava utvrđena u presudi Suljagić protiv BiH u odnosu na aplikanta i ostale imaoce stare devizne štednje koji su u istoj pravnoj i faktičnoj situaciji.
 
Pred Evropskim sudom za ljudska prava trenutno se vodi oko 2.000 predmeta protiv BiH, a Sud je samo u posljednjih mjesec dana donio tri presude protiv BiH. Ovakva situacija zahtijeva intenzivan angažman svih relevantnih institucija u BiH na efikasnom i blagovremenom izvršenju presuda Suda u Strasbourgu, kao i na otklanjanu povreda prava koje su ranije utvrdili domaći sudovi,  posebno Ustavni sud BiH i bivši Dom za ljudska prava.
 
Kabinet ministra