Saopćenja

Nastupna posjeta novog šefa Misije OSCE-a u BiH Brucea Bertona

14.9.2017

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas se sastala sa novim šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Bruceom Bertonom. Tokom ove, nastpune posjete ambasadora Bertona rezimirana je dosadašnja saradnja, koja je ocjenjena izuzetnom i veoma produktivnom, te izražena predanost da takva ostane i u budućnosti. 

Ministrica Borovac, govoreći o aktuelnim aktivnostima Ministasrstva, naglasila je kako je dalja podrška neophodna u smislu rješavanja pitanja izbjeglih i raseljenih osoba te zatvaranju kolektivnih centara, što je strateški cilj BiH do 2020. godine. Ministrica je potcrtala kako je prvenstveno potrebno osigurati uslove za održivi povratak te jednak pristup zdravstvenom i socijalnom osiguranju i drugim pravima u mjestima povratka. 



Pitanje diskriminacije je istaknuto kao jedno od ključnih problema u oblasti zaštite ljudskih prava, na što Evropska komisija ukazuje u svim izvještajima o napretku uz pozive na usvajanje strateških dokumenata u oblasti ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije. 

U tom smislu, ministrica Borovac je naglasila da se ne smije se dozvoliti dalja diskrinimacija i segregacija djece kroz sistem dvije škole pod jednim krovom ili osporavanjem prava bilo kojem djetetu da u bilo kojem dijelu naše zemlje govori svojim jezikom ili da se osporava naziv bilo kojeg jezika koji je u službenoj upotrebi u našoj zemlji.