Saopćenja

Međunarodni dan djeteta

20.11.2017

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom i Dana prava djeteta


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom, 19. novembar, u Bosni i Hercegovini je, 2017. godine, u svjetlu zaustavljanja tjelesnog/fizičkog kažnjavanja djece u svim postavkama.

Prije godinu Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine je pokrenulo inicijativu  za izmjenu i dopunu porodičnih zakona, zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, zakona o zaštiti od nasilju u porodici, krivičnih zakona kao i zakona iz oblasti zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko BiH te okvirnog zakona u oblasti predškolskog odnosno osnovnog obrazovanja i odgoja, zakona o sportu, a sve s ciljem uvođenja izričite zabrane svakog tjelesnog kažnjavanja djece koja bi bila primjenjiva na sva životna okruženja djece. Zaustavljanje tjelesnog/fizičkog nasilja nad djecom narušava dječije ljudsko dostojanstvo sa dalekosežnim posljedicama na njegov tjelesni i mentalni razvoj. 

U cilju ukazivanja na ovaj problem Vijeće za djecu je u maju ove godine uz podršku Save the Children, organiziralo okrugli sto o temi „Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece“ koji je okupio predstavnike nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Danas, 20. novembra, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan prava djeteta, UNICEF BiH u saradnji sa Vijećem za djecu BiH i Institucijom Ombudsmena BiH, u Zgradi UN-a u 11 sati, organizuju posebnu press konferenciju u okviru akcije „Djeca preuzimaju 2017“. Posebni gosti će biti djeca-mladi reporteri i mladi aktivisti koji će podijeliti svoje impresije sa susreta sa ambasadorom Švedske o iskustvima prve zemlje u svijetu koja je još 1979 uvela potpunu zabranu tjelesnog kažnjavanja djece u svakom okruženju.

Obilježavanje dvadesetosme godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta nastavlja se radnim sastankom u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koje pruža podršku u radu Vijeća za djecu. Radni sastanak će rezultirati izradom Smjernica za određivanje najboljeg interesa djeteta u svim oblastima (socijalnoj i porodičnoj zaštiti, zdravstvenoj zaštitti, obrazovanju, krivično-sudskim postupcima i javnim politikama i zakonima). 


Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine
savjetodavno, interresorno, stručno i koordinirajuće tijelo Vijeća ministara