Saopćenja

Borovac i Dieng u Potočarima: Heroji su preživjele žrtve genocida, a ne ratni zločinci

8.2.2018

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adam Dieng danas su posjetili Memorijalni centar u Potočarima, gdje su položili svijeće na spomen-obilježja i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a potom se sastali s predstavnicima udruženja srebreničkih majki.
 
Borovac je kazala da cijeni odluku specijalnog savjetnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Adama Dienga da posjeti Memorijalni centar Potočar i oda počast ubijenim žrtvama genocida.
 
– Sjećanje na žrtve je obaveza svih onih koji iskreno vjeruju i rade u cilju da se genocid nikome i nikad ne desi. Pored svih činjenica o genocidu, danas imamo negiranje ratnih zločinaca i razne provokacije, a veoma je važno da pravimo otklon prema onima koji to čine, jer negiranje genocida jeste posljednja faza genocida. Veoma je bitno da otvoreno razgovaramo i vodimo dijaloge da budemo spremni da prihvatimo sve žrtve bez obzira iz kojeg naroda potiču – kazala je Borovac.
 
Ministrica Borovac je mišljenja da je neophodno suočavanje sa istinom i prihvatanje istine, kako bi se izgradio put pomirenja koji je ključan za budućnost svih naroda.
 
Specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adam Dieng kazao je medijima da sa prevelikom dozom poniznosti govori u Srebrenici. Naveo je da je tu došao kako bi odao počast brojnim ljudima koji su izgubili živote tokom genocida.
 
– Uvijek se moramo sjećati žrtava genocida. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih najmilijih i nastavlja se potraga za nestalim kao što se nastavlja bitka za pravdu i bitka za privođenje počinilaca zločina licu pravde. Preživjeli zaslužuju našu zahvalnost i vidimo na licu majki da nikada nisu izgubile vjeru u pravdu. Preživjele žrtve nam daju razlog i snagu da se nastavimo boriti u njihovo ime – istaknuo je on.
 
On smatra da pravda sama po sebi neće donijeti pomirenje između zajednica koje su podijeljene nasiljem, jer se ono ne može nametnuti iz vana. Samo prave promjene unutar društva, kazao je, mogu doći procesom refleksije prihvaćanja i zajedničkog konzistetnog naslijeđa da se ide naprijed.
 
– Razočaran sam kad čujem da neki ljudi negiraju ono što se desilo u Srebrenici. Negiranje genocida je izravna barijera pomirenju, neprihvatljivo je i za svaku osudu glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca u ovoj regiji. Osuđeni ratni zločinci nisu heroji, žrtve, preživjeli i svjedoci genocida su pravi heroji. Sve žrtve zaslužuju poštivanje i počast, molimo se da duše svih žrtava počivaju u miru te da se nikad i nikome ne desi Srebrenica, nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu – kazao je Dieng.
 
Predsjednica Udruženja Enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić mišljenja je da su Ujedinjene nacije prihvatile jedan dio odgovornosti za ono što se desilo u Srebrenici.
 
– Razgovarala sam sa glavnim sekretarom UN-a i tražila da se formira jedna komisija od UN-a, Evropske komisije i Haškog tribunala koja će nadgledati sudstvo i tužilaštvo u regionu. Ne mogu oni samo doći ovdje i sažaliti se, a da ništa ne učine. UN mora više učiniti, genocid koji smo doživjeli pred očima cijelog svijeta, UN je odgovoran isto kao izvršioci i moraju preuzeti svoju odgovornost – potcrtala je Subašić.