Saopćenja

Uručeni ključevi 15 obnovljenih stanova u Brodu

29.1.2020




Današnjim uručenjem ključeva stanova koji su obnovljeni zahvaljujući Državnom projektu stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) u Bosni i Hercegovini 15 porodica raseljenih lica i povratnika u opštini Brod riješilo je svoje stambeno pitanje.
U ime vodeće institucije za provedbu DPSZ/RSP – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine ključeve je uručio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.
U svom obraćanju na svečanosti povodom useljenja u obnovljeni objekat zamjenik ministra Dževad Mahmutović je naveo:

Današnjim preuzimanjem ključeva, petnaest interno raseljenih i povratničkih porodica u Brodu riješava stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.
Sa ovom zgradom u Brodu, do sada je izgrađeno ili obnovljeno 400 stanova, 271 stan je useljen, a nakon procedure tehničkog prijema bit će uručeni ključevi i ostalim korisnicima.

Osim toga, kroz ovaj projekat do sada je izgrađeno i useljeno 1.000 porodičnih kuća, dok ih je 400 u izgradnji.
Ove brojke pokazatelj su opredijeljenosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da Regionalni stambeni program u BiH ostaje u vrhu prioriteta, kao i ostali projekti koji se tiču obezbjeđivanje krova nad glavom interno raseljenim licima u BiH i izbjeglicama iz BiH.
Osim ovih vidljivih rezulatata zajedničkog truda i rada,  ovaj projekt polučio je uspostavu partnerstva, povjerenja i prijateljstva na regionalnom nivou. Osim toga, Bosna i Hercegovina je na nacionalnom planu ostvarila značajan napredak:

Uz Okvirni Sporazum, sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope BiH je potpisala još 10 međunarodnih sporazuma, uključujući i amandmane;
Ovim sporazumima ukupne vrijednosti 75 miliona EURA osigurana su sredstva za stambeno zbrinjavanje 3.200 porodica, ukupno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH;

Među 27.480 porodičnih zahtjeva za dobivanje pomoći, u veoma zahtjevnim i složenim procedurama,  izabrali smo sve korisnike, a broj zaprimljenih prigovora je zanemarljiv, što svjedoči o tome da su izabrani upravo oni koji su u najvećoj potrebi;

Završili smo blizu 1.500 stambenih jedinica, a izgradnja dodatnih oko 400 je u toku;

U saradnji sa našim partnerima iz CRS-a, kroz komplementarne projekte finanisirane od strane Vlade SAD, Švicarske i drugih, osigurana je socio-ekonomska podrška za blizu 700 korisničkih porodica RSP-a, čime se doprinosi trajnoj održivosti; 



Pokrenuta su i dva preostala pod-projekta, pripremljeni su tenderi za projektovanje više od 1.000 stambenih jedinica;

Međutim, ostalo je još puno da se uradi i uz iskrenu zahvalnost na dosadašnjoj pomoći, pozivam donatore i ostale partnerske organizacije iz međunarodne zajednice, uključujući i finansijske institucije da u cilju postizanja trajnih rješenja problema raseljenjih u regionu,  zadrže pažnju na potrebama ove najranjivije populacije.  

Naročito se to odnosi na potrebu nastavka provedbe projekata održivosti, kako bi se osigurao uspjeh RSP-a.
Bosna i Hercegovina ostaje u potpunosti posvećena i odlučna da Državni projekat stambenog zbrinjavanja provede u cijelosti, osiguravajući nacionalni doprinos na koji se obavezala potpisanim međunarodnim sporazumima, a sve u pravcu završetka projekta na dobrobit onih kojima je ovaj najveći poratni program namijenjen.

Na kraju, koristim se prilikom da se zahvalim donatorima regionalnog stambenog programa u BiH, Evropskoj uniji kao najvećem donatoru, a potom Vladama SAD-a, Švicarske, Njemačke, Italije, Turske,... A korisnicima želim da u zdravlju uživaju u svojim novim domovima, te da ih što duže koriste.