Saopćenja

Vijeće ministara BiH usvojilo je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Izvještaj vlasti BIH povodom posjete Evropskog komiteta za prevenciju torture I nehumanog I degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) BiH u maju prošle godine.

11.2.2010

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dostavit će ovaj izvještaj Sekretarijatu Evropskog komiteta za prevenciju torture.

Nakon periodične posjete BiH u martu i aprilu 2007. godine i nakon dostave Izvještaja vlastima Bosne i Hercegovine, CPT je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je morao ponoviti većinu svojih preporuka, posebno onih koje se odnose na pitanja zatvorskog i psihijatrijskog smještaja u pojedinim institucijama u BiH.

Nakon obavljene posjete određenim mjestima i institucijama u BiH u maju 2009. godine, Evropski komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja je vlastima BiH dostavio određene preporuke, komentare i zahtjeve za dodatne informacije.

Podsjećamo da je BiH potpisnica Evropske Konvencije o prevenciji torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja, kao i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kojima je predviđeno da niko ne smije biti podvrgnut torturi, neljudskom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

Kabinet ministra