Saopćenja

21. mart - Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije

20.3.2010

Širom svijeta, 21.  mart se obilježava kao Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije, a kojeg je proglasio Generalni sekretarijat UN 1966. godine.

Ratifikacijom Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije i izradom Inicijalnog izvještaja o njenoj primjeni, te njegovom prezentacijom pred UN Komitetom, BiH je iskazala puno opredjeljenje za borbu protiv svih oblika rasne diskriminacije.

Iako su posljednjih godina učinjeni značajni napori na prevazilaženju svih oblika diskriminacije u BiH, još su evidentni brojni problemi u vezi s ovim zlom, posebno ranjivih kategorija stanovništva, poput raseljenih osoba, pripadnika manjinskih grupa, povratnika, te osoba sa umanjenim sposobnostima.Također, nepovoljna politička i sve lošija ekonomska situacija u BiH doprinijele su širenju diskriminacije na osnovu dobi, spola, obrazovanja.

Parlamentarna skupština BiH je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prošle godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije, kojim je uspostavljen okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti svim osobama u BiH i definiran sistem zaštite od diskriminacije. Ministarstvo je uključeno u izradu metodologije i jedinstvenog načina prikupljanja podataka o predmetima diskriminacije.

U nastojanju da doprinese eliminiranju različitih vidova diskriminacije pripadnika romske populacije, kao najbrojnije nacionalne manjine u BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, između ostalog je krajem prošle godine završilo evidentiranje potreba Roma u BiH. Evidentirano je 4.500 romskih domaćinstva, što će svakako pomoći u planiranju budućih aktivnosti Ministarstva, koje se odnose na poboljšanje obrazovnog, zdravstvenog, stambenog i statusa Roma u oblasti zapošljavanja.

Povodom Međunarodnog dana eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, svim pojedincima i institucijama upućuje apel na dosljedno poštivanje ljudskih prava, promoviranje vrijednosti tolerancije i borbe protiv stavljanja u neravnopravan položaj bilo kojeg pojedinca zbog rase, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, kao i svaku drugu okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojoj osobi onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u svim oblastima javnog života.

Kabinet ministra