Saopćenja

Posjeta Banjaluci: Ministar Hurtić prisustvovao otvaranju zgrade za 50 porodica, održao niz sastanaka sa visokim zvaničnicima entiteta RS

29.3.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je u Banjaluci prisustvovao uručivanju ključeva i svečanom otvaranju zgrade za 50 porodica, koja je izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini (RSP).

-Danas smo tu da podijelimo radost sa 50 porodica koje su nakon četvrt vijeka raseljenja dobile krov nad glavom, što je osnov socijalne i ekonomske sigurnosti porodice i pojedinca, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije. Koristim se prilikom da istaknem kako je ovo jedinstven projekat poratne obnove u regiji i svijetu. Pokrenut je kao dio šireg političkog sporazuma i predstavlja inicijativu Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Saradnja između partnerskih zemalja doprinosi vraćanju međusobnog povjerenja, regionalnoj stabilnosti, promociji mira i suživota u Bosni i Hercegovini i regionu, kazao je, između ostaloga, u svom obraćanju ministar Hurtić.

U okviru posjete Banjaluci, ministar Hurtić je održao i niz sastanaka sa visokim zvaničnicima ovog entiteta, s kojima je razgovarao o brojnim temama koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, sa fokusom na sigurnosnu situaciju u povratničkim mjestima.

Sastao se sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem. Osudili su nedavni napad na povratničku porodicu Memišević u Višegradu, te pozvali nadležne organe i institucije da što prije potpuno rasvijetle ovaj slučaj.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u vezi sa realizacijom infrastrukturnih projekata za rješavanje pitanja povratnika i raseljenih lica, kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Ministar Hurtić upoznao je premijera Viškovića i sa aktivnostima Ministarstva koje se odnose na podršku Romima u Bosni i Hercegovini.

Održan je sastanak i sa ministrom unutrašnjih poslova RS-a Sinišom Karanom, koji je upoznao ministra Hurtića u vezi sa aktivnostima policijskih službenika na rasvjetljavanju napada na povratnike u selu Omeragići, kod Višegrada, te naveo da je jedno lice identifikovano kao izvršilac navednog krivičnog djela i da su u toku vještačanja i ispitivanja materijalnih dokaza.
Ministar Karan je istakao da je riječ o teškom krivičnom djelu čiji je motiv koristoljublje, što ne umanjuje težinu ovog djela.

Ministar Hurtić je odvojeno razgovarao i sa potpredsjednicima RS-a Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem.

Razgovarano je o napadu na porodicu Memišević u Višegradu, trenutnom položaju povratničke populacije u ovom dijelu naše zemlje, te budućim aktivnostima i saradnji u oblastima iz nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Tokom dana je održan sastanak i sa ministrom zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem.