Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić potpisao Memorandum o saradnji u oblasti iseljeništva sa predstavnicima 16 gradova i općina

10.6.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, danas je, 10.06.2024. godine, u Gračanici,  potpisao Memorandum o saradnji u oblasti iseljeništva sa predstavnicima 16 gradova i općina/opština iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Značaj iseljeništva je sve veći, a tome u prilog govori da veći broj iseljenika zadržava snažnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom, naročito prema lokalnoj zajednici, što se očituje u želji i interesu za doprinos ekonomskom i društvenom razvoju.

''S ponosom ističemo da smo već ostvarili partnerstvo Memorandumom sa 43 jedinice lokalne samouprave na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Međutim, naša misija se nastavlja, te težimo potpisivanju Memoranduma sa svim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini kako bismo dodatno ojačali veze i povećali efikasnost naše sadašnje i buduće saradnje. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji iz oblasti iseljeništva ostvaruje se međusobna saradnja i zajednički interes između Ministarstva i jedinica lokalne samouprave, a sve da se doprinese realizaciji aktivnosti predviđenih Politikom o saradnji sa iseljeništvom, kao i realizaciji aktivnosti u vezi sa sveopćim unaprijeđenjem saradnje sa iseljeništvom, pružanjem kvalitetnijih usluga iseljeništvu i uključivanju iseljeništva u razvoj Bosne i Hercegovine, kazao je Hurtić.''

U praksi se pokazalo da je saradnja sa iseljeništvom posebno važna, učinkovita i vidljiva kada se odvija na lokalnom nivou. To je nivo vlasti koji efikasnije i direktno ostvaruje saradnju koja rezultira obostranom koristi, a koja se ogleda kroz dodjelu grant sradstava i putem projekata koje Ministarstvo zaključuje sa međunarodnim organizacijama.

Dodao je Hurtić, da Ministarstvo dodjeljuje grantove podrške jedinicama lokalne samouprave za implementaciju politike o saradnji sa iseljeništvom, te ovom prilikom pozvao je sve jedinice lokalne samouprave da učestvuju na Javnim pozivima, te samim tim apliciraju na kvalitetnim projektima za grant sredstva.