Saopćenja

Pomoćnik ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Kemo Sarač, sastao se s ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Tomislavom Žigmanovim

11.6.2024

Pomoćnik ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Kemo Sarač, sastao se s ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Tomislavom Žigmanovim, u Palati Srbija radi razgovora o unapređenju položaja nacionalnih manjina u regionu.

Sarač je predstavio normativni okvir zaštite ljudskih i manjinskih prava u BiH, ističući angažman Ministarstva na pitanjima nacionalnih manjina, diskriminacije, saradnje sa vjerskim zajednicama i civilnim društvom, te institucijama poput Crvenog krsta/križa BiH. Naglasio je potrebu za bilateralnom i regionalnom saradnjom radi postizanja viših standarda zaštite nacionalnih manjina.


U razgovoru su takođe učestvovali državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović, kao i članovi Vijeća nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Davor Ebner i Franjo Rover, te predstavnica Misije OSCE-a u BiH, Amela Tandara.


Na sastanku je iznesena ideja o organizovanju regionalne konferencije o sistemu zaštite manjina na Zapadnom Balkanu, koja bi se bavila standardima, integracijom, izazovima i perspektivama.