Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić u Den Haagu u Kraljevini Nizozemskoj učestvovao na Maršu mira i komemoraciji na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici

12.7.2024

Komemoracija i sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, u julu 1995. godine. Godine, održana je danas i u Den Haagu u Kraljevini Nizozemskoj. 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić pridružio se učesnicima 12. Marša mira za Srebrenicu, maršute od 11 kilometara. Na centralnom obilježavanju 29. godišnjice srebreničkog genocida ispred Međunarodnog Tribunala u Den Haagu prisutnima se obratio i ministar Hurtić. 

Hurtić je odao počast svim žrtvama, ali i preživjelima koji skoro 30 godina tragaju za svojim najdražim. Ukazao je na važnost kulture sjećanja, te da nikada ne zaboravimo nevino ubijene žrtve u Srebrenici, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

''Srebrenica je mrlja na savjesti svijeta. To je bol i teret koji ćemo zauvijek nositi. Naše ubijene ne možemo vratiti, ali možemo uraditi više da se preostali ubijeni pronađu i dostojanstveno ukopaju. Možemo preživjelima obazbijediti bolji život. To je velika obaveza Bosne i Hercegovine i svih njenih zvaničnika. Dok obnašam fukciju ministra za ljudska prava i izbjeglice, stalno ću poticati proces pronalaska svake žrtve čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Smatram da samo na takav način možemo govoriti o boljoj budućnosti za našu zemlju, za našu djecu i buduće generacije. Pomirenje, vraćanje povjerenja jednih u druge i suživot su postulati na kojima treba i može počivati Bosna i Hercegovina.  A, zbog naraštaja koji dolaze, nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti šta se desilo'', kazao je Hurtić u svom obraćanju. 

Uputio je Hurtić veliku zahvalnost Kraljevini Nizozemskoj, koja je još prije dvije godine, kada je započeta cijela priča oko Rezolucije, prva prihvatila da bude kosponzor Rezolucije. Također se zahvalio za sve što je učinila za naše ljude koji žive u ovoj zemlji, a posebno u procesu poslijeratne obnove i oporavka BiH, reformi i našeg napretka ka euroatlanskim integracijama.