Saopćenja

Održana prva Radionica za izradu "Protokola o saradnji u postupku osiguranja terapije i detoksikacije za ovisnike o psihoaktivnim supstancama koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji"

23.7.2024

U periodu od 17. do 19. jula 2024. godine u Tesliću je održana je prva Radionica za izradu „Protokola o saradnji u postupku osiguranja terapije i detoksikacije za ovisnike o psihoaktivnim supstancama koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovu sporazuma o readmisiji“ pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i implementacionog partnera Hilfswerk International (HWI).

Radionica se sprovodi u okviru projekta „Podrška sistemu prihvata i integracije državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji – faza II" koji je finansiran od strane Savezng ureda za migracije i izbjeglice Savezne Republike Njemačke (BAMF).

Cilj ovog projekta ogleda se u daljem jačanju i izgradnji funkcionalnog, efikasnog i održivog sistema readmisije na svim nivoima izvršne vlasti koji će biti u stanju da na adekvatan način odgovori na dinamiku prihvatanja, upućivanja, integracije i pružanja odgovarajuće podrške ugroženim kategorijama ponovo primljenih državljana Bosne i Hercegovine.

Radionica je održana s ciljem izrade protokola koji će definirati načine saradnje i odgovornosti svih aktera u procesu prihvata i pružanju pomoći readmisiranim osobama-ovisnicima o psihoaktivnim tvarima u procesu rehabilitacije i integracije. Kao rezultat, očekuje se finaliziran dokument koji će pružiti jasne smjernice o saradnji i svim aktivnostima u pomenutom procesu.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, zajedno s entitetskim i kantonalnim koordinatorima, aktivno su radili na kreiranju, usaglašavanju i prilagođavanju sadržaja protokola. Uspostavljanjem jasnih procedura i preciznom definicijom odgovornosti, protokol ima za cilj olakšati proces pružanja esencijalne terapije i usluga detoksikacije osobama koje se suočavaju s ovisnošću nakon povratka u BiH. Ovo će na kraju doprinijeti sveobuhvatnom sistemu podrške, podsticanju uspješne rehabilitacije i reintegracije građana BiH koji se bore s ovom ozbiljnom problematikom.

Diskusije na radionici rezultirale su definisanjem zaključaka i dogovorom oko narednih koraka u okviru ovog, ali i drugih projektnih aktivnosti, uključujući i davanje komentara na preliminarnu verziju dokumenta.

Radionica je završena osvrtom i diskusijom o trenutnom stanju u oblasti readmisije i prihvata ranjivih kategorija readmisiranih državljana BiH, što predstavlja još jedan korak ka unapređenju i očuvanju bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine.