Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i zamjenik predsjednika Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine Pavo Dujak potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji, koji se odnosi na pružanje besplatnih usloga izbjeglicama, raseljenim osobama i povratnicima.

7.5.2010

Prema ovom protokolu, Ministarstvo će, na zahtjev Saveza, a na temelju principa jednakopravnosti i transparentnosti, pod uvjetima koji važe i za druge nevladine organizacije u BiH, pružiti stručnu podršku radu Savezu, naročito kod podnošenja molbi, aplikacija i prijedloga projekata potencijalnim donatorima.

Savez će svim korisnicima, između ostalog, pomagati u organizaciji povratka i reintegriranja povratnika, obnovi njihovih kuća, stanova i druge imovine, te stvarati druge pretpostavke za opstanak na području povratka.

Nakon potpisivanja Protokola ministar Halilović je kazao kako je Ministarstvo opredijeljeno za saradnju sa nevladinim organizacijama, jer svaka učinkovita i dobronamjerana udruga može uveliko uticati na poboljšanje procesa povratka.

„Ministarstvo je u zadnje tri godine uložilo značajna sredstva u obnovu povratničkih naselja u Posavini, što će činiti i ovoj godini, kako bi ohrabrili  povratak u ovu regiju“, kazao je ministar Halilović.

Dujak je kazao kako je od 60.000 porušenih kuća u Posavini obnovljeno oko 20.000, te da  je povratnicima, osim obnovljenih domova potrebno osigurati sve elemente održivog povratka, prije svega obnoviti komunalnu infrastrukturu.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin, pomoćnik ministra Mario Nenadić, te šef Ureda za izbjeglice u Vladi Posavskog kantona Josip Jerković i tajnik Saveza udruga prognanih i izbjeglih povratnika Bosanske Posavine Mirko Đaković

Kabinet ministra