Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ohrabreno je usvajanjem Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

20.6.2010

„Nadamo se da će jednako postupiti i delegati u Domu naroda, kako bismo mogli odmah početi realizaciju programa i akcionog plana povratka, koji su sastavni dio Revidirane strategije“, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović.

            Prema njegovim riječima, usvajanje ovog važnog dokumenta ohrabrenje je i za više od 150.000 osoba koje se žele vratiti u svoje domove, ali i za one izbjeglice i raseljene osobe koje su odabrale druga rješenja definirana Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma.

            „Odlučni smo na svaki način riješiti problem izbjeglih i raseljenih osoba, a prioriteti su osiguravanje osnovnih ljudskih prava na dom, slobodu kretanja, zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i duga prava i slobode, što nam omogućavaju Revidirana strategija, program i akcioni plan povratka do 2014. godine“, kazao je ministar Halilović.

            Ministar Halilović podsjeća da Revidirana strategija na sveobuhvatan način obrađuje aktualno stanje, identificirani su problemi i date preporuke za unapređenje pristupa pravima izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

Kabinet ministra