Saopćenja

26. juni - Međunarodni dan UN za podršku žrtvama torture

25.6.2010

Konvencija za borbu protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupanja i kažnjavanja stupila je na snagu 26. juna 1987. godine. Države potpisnice obavezale su se da će torturu proglasiti kriminalnim djelom i krivično goniti i kažnjavati počinioce takvih djela. Generalna skupština UN je 12. decembra 1997. godine proglasila 26. juni  Međunarodnim danom za podršku žrtvama torture. Bosna i Hercegovina je Konvenciji pristupila 6.marta1992. godine.

U skladu sa preporukama UN Komiteta protiv torture, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je pripremilo Zakon o žrtvama torture i civilnim žrtvama rata u BiH. Ovaj zakon rađen je u saradnji sa nevladinim sektorom, a nakon javne rasprave bit će upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje. Ovim zakonom, između ostalog, regulirano je pitanje naknade štete žrtvama torture.

Također, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva pravde BiH završili su prvi fazu konsultacija u vezi sa izradom Strategije tranzicijske pravde, koja će obuhvatiti tri temeljna segmenta – sistem reparacije, institucionalne reforme i utvrđivanje činjenica o prošlosti.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH formiralo je Komisiju za monitoring kazneno – popravnih zavoda, te i na ovaj način nastoji poboljšati preventivne mehanizme za borbu protiv torture u BiH.

Ispunjavajući međunarodne obaveze, vlasti BiH su 2005. godine podnijele prvi Inicijalni izvještaj UN Komitetu protiv torture, a prošle godine proslijeđen je ovom komitetu i periodični izvještaj, koji je odgovor vlasti BiH na dostavljena pitanja u vezi sa stanjem u ovoj oblasti.

Evropski komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) bio je u dvije periodične i jednoj ad hoc posjeti BiH, posjećujući jedan broj kazneno-popravnih zavoda, pritvorskih jedinica, policijskih stanica i psihijatrijskih klinika.

Kabinet ministra