Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović jučer je u Općini Trnovo (Federacija BiH) uručio ključeve za 13 obnovljenih stambenih jedinica

1.7.2010

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović jučer je u Općini Trnovo (Federacija BiH) uručio ključeve za 13 obnovljenih stambenih jedinica povratnika srpske nacionalnosti, u čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uložilo 325.000 KM.

„Ministartsvo je u posljednje vrijeme za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture, elektrifikaciju povratničkih naselja i održivi povratak u Općini Trnovo izdvojilo oko 900.000 KM. U budžetu Ministarstva za 2010. godinu osigurano je još 175.000 KM za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, a elektrifikaciju povratničkih naselja 50.000 KM“, kazao je ministar Halilović.Tokom razgovora ministra Halilovića sa čelnicima Općine Trnovo i povratnicima rečeno da za održivost povratka nedostaju prateći objekti i mehanizacija kako bi ovdašnjem stanovništvu bilo omogućeno bavljenje poljoprivredom i stočarstvom.

Također, za obnovu devastiranih individualnih stambenih jedinica prijavljeno je 145 porodica, za što je potrebno oko 4,5 miliona KM, a potrebna su značajna sredstva i za elektrifikaciju povratničkih naselja.

Kabinet ministra