Saopćenja

U Sarajevu je danas održana osma sjednica Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor, kojom su kopredsjedavali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico.

22.7.2010


Na sjednici je konstatirano da je potpisani Ugovor između Svete Stolice i BiH o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga u BiH važno postignuće u radu ove komisije, te da bi do polovine septembra ove godine trebali biti razmijenjeni ratifikacijski instrumenti između strana potpisnica.

Podsjećamo, da će temeljem ovog Ugovora Sveta Stolica u BiH osnovati Vojni ordinarijat za dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH, a vojnog ordinarija će imenovati Vrhovni Svećenik, o čemu će prethodno obavijestiti Vijeće ministara BiH.

Također, na današnjoj sjednici je dogovorena izrada izvještaja o radu Mješovite komisije za period od decembra 2008. do juna 2010. godine. Raspravljano je i o neradnim danima za katolike vjernike u BiH i setu pitanja iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH. 

Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.

Mandat ove komisije je do septembra 2010. godine.

Kabinet ministra