Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić danas su u ovoj općini uručili ključeve za pet obnovljenih stambenih jedinica povratnika hrvatske nacionalnosti, za koje je sredstva izdvojilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

18.8.2010

"Za obnovu 11 stambenih jedinica povratnika u Općini Kakanj izdvojili smo oko 300.000 KM. Ranije je završeno šest stambenih jedinica, a današnjom ceremonijom označavamo završetak ovog projekta“, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, Ministarstvo je u posljednje vrijeme za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, sanaciju komunalne i socijalne infrastrukture, obnovu elektro-mreže u povratničkim naseljima i održivi povratak na području Općine Kakanj izdvojilo oko milion KM. 

Tokom razgovora ministra Halilovića sa nečelnikom Jašarspahićem i povratnicima podržano je opredjeljenje Ministarstva da ove godine višestruko više sredstava nego ranije bude uloženo u održivost povratka, jer su prioritetne potrebe povratnika u Općini Kakanj zapošljavanje i samozapošljavanje, te obnova infrastrukture.

„Posebno želim istaknuti da smo ove godine za održivi povratak u ovoj općini izdvojili 320.000 KM, te elektrifikaciju povratničkih naselja 50.000 KM“, kazao je ministar Halilović i dodao da su sve do sada obnovljene stambene jedinice povratnika priključene na elektro-mrežu, te da su znatna sredstva u okviru CEB projekta uložena u zbrinjavanje korisnika kolektivnog centra i alternativnog smještaja.

Kabinet ministra