Saopćenja

U Sarajevu je danas održana deveta sjednica Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor, kojom su kopredsjedavali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico.

1.9.2010

Na sjednici je, između ostalog, raspravljano o neradnim danima za katolike vjernike u BiH. Članovi Mješovite komisije su prihvatili informaciju, prema kojoj je u proceduru usvajanja upućen Zakon o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika.

Vjerovatno će o ovom zakonu već na narednoj sjednici raspravljati Vijeće ministara BiH. Državnim zakonom o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika predviđeno je po pet neradnih dana u toku godine za sve vjerske zajednice, pa tako i katoličku zajednicu u BiH.

 Na sjednici je konstatirano da je završena ratifikacija Ugovora između Svete Stolice i BiH o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga u BiH, te je dogovoreno da u prvoj polovini septembra ove godine u Vatikanu budu razmijenjeni ratifikacijski instrumenti  između strana potpisnica.

Podsjećamo, da će temeljem ovog Ugovora Sveta Stolica u BiH osnovati Vojni ordinarijat za dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH, a vojnog ordinarija će imenovati Vrhovni Svećenik, o čemu će prethodno obavijestiti Vijeće ministara BiH.

Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.

Kabinet ministra