Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović o revidiranoj Evropskoj socijalnoj povelji razgovarao je sa šefom Odjela za ovu povelju i izvršnim sekretarom Evropskog komiteta za socijalna prava Regis Brillatom.

10.9.2010

Ministar Halilović je kazao kako je BiH ratificirala revidiranu Evropsku socijalnu povelju u oktobru 2008. godine.

U završnoj je fazi izrada prvog Izvještaja o implementaciji prihvaćenih odredbi Evropske socijalne povelje, koje pripadaju četvrtoj tematskoj grupi, a odnose se na prava djece, porodicu i migrante“, kazao je ministar Halilović i dodao da je država potpisnica dužna dvije godine nakon ratifikacije ove povelje podnijeti izvještaj Evropskom komitetu.

Prema riječima ministra Halilovića, ovaj izvještaj bi trebalo da bude završen do kraja septembra ove godine.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Izvještaj uputiti Vijeću ministara BiH u proceduru usvajanja, a nakon što bude usvojen, bit će dostavljen Vladinom Komitetu za socijalna prava u Strasbourgu do 31. oktobra 2010. godine“, rekao je ministar Halilović

Brillat je, nakon što ga je ministar Halilović upoznao o aktivnostima koje provodi Ministarstvo, kazao kako BiH i dobrom smjeru i kako se nada da će biti ispoštovan rok za dostavljanje Izvještaja.

Kabinet ministra