Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović učestvovao je danas u Vatikanu, u sastavu bh. delegacije, u ceremoniji razmjene ratifikacijskih instrumenata za Ugovor između BiH i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH.

14.9.2010

Podsjećamo da je BiH ratificirala ovaj ugovor, koji su u aprilu ove godine potpisali ovlašteni predstavnici BiH i Svete Stolice. Ugovor o dušobrižništvu pripremila je Mješovita komisija za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor, čiji je kopredsjedavajući, uz apostolskog nuncija u BiH Alessandra D'Errica, ministar Halilović.

Tokom skoro dvogodišnjeg mandata Mješovite komisije održano je devet sjednica na kojima je raspravljano o najvažnijim odredbama Osnovnog ugovora, a posebnim postignućem ocijenjeno je potpisivanje Ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga BiH, te izrada Zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika.

U delegaciji BiH koja je boravila u Vatikanu su i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministar pravde Bariša Čolak i ministar odbrane Selmo Cikotić.

Kabinet ministra