Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima švedske općine Tyreso, koji borave u posjeti BiH kako bi sagledali mogućnosti jačanja saradnje ove općine i institucija BiH.

16.9.2010

„U Kraljevini Švedskoj boravi oko 70.000 građana porijeklom iz BiH i najbolje su integrirani stranci u ovoj zemlji“, kazao je ministar Halilović i dodao kako je tome u dobroj mjeri doprinio prije nekoliko godina potpisani Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Tokom razgovora je rečeno da u općini Tyreso, koja ima 42.000 stanovnika, boravi 200 građana porijeklom iz BiH i svi imaju jako dobar status, počevši od zaposlenja i obrazovanja, pa do službe u različitim institucijama ove općine. 

Koliko su bh. građani integrirani u švedsko društvo govori i podatak da se na stranačkim listama za septembarske izbore u ovoj zemlji nalazi 300 građana porijeklom iz BiH, rečeno je tokom današnjeg susreta.

Ministar Halilović je kazao kako je bh. dijaspora u Švedskoj najbolje organizirana dijaspora, u čemu imaju snažnu podršku institucija ove zemlje.

Tokom sastanka je rečeno da je u pripremi sporazum između BiH i Švedske koji bi trebao unaprijediti saradnju dvije zemlje u oblastima koje se odnose na bh. iseljenike u ovoj zemlji.

U brojnoj delegaciji općine Tyreso, koju predvodi Dragan Boban, bili su predstavnici odjeljenja za tržište rada i izbjeglice, odjeljenja za slobodne aktivnosti, te nastavnici švedskog jezika.

Kabinet ministra