Saopćenja

Predizborna kampanja u BiH odvija se u relativno mirnom okruženju

20.9.2010

Predizborna kampanja u BiH odvija se u relativno mirnom okruženju, mediji nisu izbalansirani, jezik je prilično pristojan, a najviši ocjenu zaslužuju tehničke pripreme koje se odvijaju prema planu, kazao je šef Izborne posmatračke misije OSCE/ODIHR, holandski ambasador Daan Everts tokom današnjeg razgovora u Sarajevu sa potpredsjednikom Stranke za BiH i ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem i članom Predsjedništva Stranke za BiH Remzijom Kadrićem.

Uz ovu kratku ocjenu stanja u BiH uoči oktobarskih općih izbora, Everts je naveo i tri oblasti u kojima bi dugoročno trebalo raditi na poboljšanju, a to su mediji, finansiranje političkih partija i birački odbori.

“Imamo mnogo primjedbi na rad i javnih i privatnih medija, jer je evidentan selektivan pristup kandidatima”, kazao je Everts sa čijom se ocjenom složio ministar Halilović.

Posebnu su pažnju sagovornici posvetili biračkim odborima, za koje posmatrači OSCE smatraju da su, osobito na lokalnom nivou, često neprofesionalni i nekompetenti, te da bi trebalo razmisliti o njihovom dodatnom educiranju. 

Halilović je mišljenja da bi veći broj posmatrača na najmanju mjeru sveo mogućnost izborne krađe, te u tom smislu bi Stranka za BiH podržala stručne i neutralne monitore koji bi pratili izbore.

Posebno je važnim ministar Halilović istaknuo i pitanje glasanja građana BiH koji žive u inostranstvu.

“Izvan BiH boravi trećina njenog stanovništva i većina ovih građana želi učestvovati u svim važnim procesima u matičnoj zemlji, pa i u izbornom procesu, te im je stoga potrebno osigurati jednostavnije procedure glasanje”, kazao je Halilović.

Izborna posmatračka misija OSCE šest sedmica će intenzivno pratiti izborni proces u BiH, a na dan izbora bit će raspoređeno 300 posmatrača,

Kabinet ministra