Saopćenja

U Sarajevu je održana druga sjednica Nadzornog odbora Programa za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP), kojom je predsjedavao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović.

5.11.2010

Na sjednici su usvojena pravila o organizaciji i radu FIGAP programa, potom kriteriji za dodjelu projekata koji se finansiraju iz ovog porgrama, polugodišnji izvještaj FIGAP programa za 2010. godinu, te plan rada za 2011. godinu.

Petogodišnji program za implementaciju FIGAP je rezultat saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, kao i saradnje sa institucijama, nevladinim i drugim organizacijama u BiH. Cilj FIGAP programa je da osigura buduću održivu implementaciju Gender akcionog plana BiH.

Aktivnosti FIGAP programa su usmjerene na dalje jačanje gender institucionalnih mehanizama, instutucija i organizacija nadležnih za realizaciju aktivnosti prema Gender akcionom planu BiH. Program finansijski podržava grupa donatora koju čine: SIDA (Švedska), ADA (Austrija), SDC (Švicarska) i DFID (UK).

Sredstva predviđena za realizaciju FIGAP programa iznose 3,5 miliona eura i do sada je osigurano 1, 970.000 eura.

Sjednici su prisustvovale direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorice gender centara Federacije BiH i Republike Srpske Ana Vuković i Spomenka Krunić, Anka Šešlija (Ministarstvo finansija i trezora BiH), Azra Hadžiahmetović (Ministarstvo finansija Federacije BiH), Maja Stojnić (Ministarstvo finansija Republike Srpske), Katica Hajrulahović (Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - SIDA), Kristina Milošević (Austrijska agencija za razvoj - ADA), Mersiha Čuljević (Švicarska agencija za razvoj i saradnju - SDC). 

Kabinet ministra