Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i pomoćnicima ministra za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić boravili su u posjeti Švedskoj

15.11.2010

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i pomoćnicima ministra za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić boravili su u posjeti Švedskoj, gdje su sa resornim ministrima ove zemlje razgovarali o položaju građana BiH u Švedskoj, mogućnostima unapređenja saradnje na osnovu zaključenog Sporazma o razvojnoj saradnji BiH  i Švedske, dobrovoljnom povratku iz ove zemlje uz mogućnost prenosivosti u BiH zdravstvenog i socijalnog osiguranja uključujući  i penziona primanja.

Tokom susreta sa švedskom ministricom za međunarodnu razvojnu saradnju Gunilla Carlsson, ministrom za migracije i azil Tobias Billstrom i predstavnicima švedskog migracionog odbora i obrazovne grupe ministar Halilović se posebno založio za zaključivanje bilateralnog sporazuma o saradnji u polju migracija, što uključuje i cirkularne migracije.

“Ovim sporazumom bila bi uređena oblast migracija i precizno definirana  prava  građana BiH koji žele dobrovoljno napustiti Švedsku”, kazao je ministar Halilović i predložio formiranje  radne grupe koja bi bila sastavljena od predstavnika nadležnih BiH i švedskih institucija.

“Ova bi radna grupa precizno razmotrila i usaglasila sva pitanja u pripremi ovog sporazuma, posebno imajući u vidu zaštitu stečenih prava svakog pojedinca”, kazao je ministar Halilović.

Ministar Halilović se susreo i sa predstavnicma organizacija bh. dijaspore, a naši građani su pokazali posebno interesovanje za stanje u BiH nakon održanih općih izbora i za rezultate razgovora sa predstavnicma  švedskih institucija.

Kabinet ministra