Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i ambasador Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije u BiH dr. Salem Finnir u društvu načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića uručili su danas korisinica kolektivnih centara Belvedere i Balkan 1 u ovom gradu donaciju predsjednika Međunarodne organizacije za mir, brigu i pomoć Khaleda K. El Hamedija, vrijednu oko 15.000 eura.

14.11.2010

U ovoj, kako je kazao ambasador Finnir, simboličnoj donaciji ove libijske nevladine organizacije nalaze se kućanski aparati, deke, posteljine, te obuća i odjeća za djecu.

“Ovo je početak saradnje Međunarodne organizacije za mir, brigu i pomoć I Ministarstva za ljudska prava I izbjeglice BiH, koja će ubuduće biti mnogo izdašnija I efikasnija. Postoji spremnost libijskih humanitarnih organizacija I investitora da pomognu održivi povratak u BiH”, kazao je ambasador Finnir.

Ministar Halilović je kazao da je ova donacija stigla je u BiH samo dvadesetak dana nakon posjete El Hamedija našoj zemlji, tokom koje je obećao pomoć povratnicima i raseljenim osobama u BiH u iznosu od pet miliona američkih dolara. 

„Prioritet Ministarstva je zatvaranje kolektivnih centara u BiH u kojima boravi oko 7.000 osoba. Samo u Goraždu u sedam kolektivnih centara borave 293 porodice i nastojat ćemo u što skorije vrijeme, uz pomoć donatora i domaćim sredstvima, osigurati domove za ove porodice“, kazao je ministar Halilović.

U kolektivnom centru Belvedere borave 32 porodice. 

Kabinet ministra