Saopćenja

20. novembar – Međunarodni dan djeteta

19.11.2010

Generalna skupština UN 1959. godine je usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Svake godine se 20. novembar  obilježava kao Dan djeteta, radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Kao država potpisnica ove konvencije, BiH ima obavezu njenog provođenja, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je nadležno za promoviranje i zaštitu prava djece u BiH.

Jedan od projekata u čiju je realizaciju aktivno uključeno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno UNICEF-om je i projekat SPIS - Projekat jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH. Ovaj projekat ima za cilj izgradu održivog sistema socijalne zaštite najugroženijih kategorija djece u BiH. Također, Ministarstvo aktivno radi na izradi izvještaja o relizaciji Akcionog plana za djecu 2002-2010. godine, a u finalnoj je fazi i izrada novog Akcionog plana za djecu za period 2011-2014. godine.

Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, utvrdilo tri prijedloga osnova za pristupanje međunarodnim konvencijama koje se odnose na prava djece, koje će Ministarstvo dostaviti Predsjedništvu BiH radi unapređenja zaštite djece i njihovih prava. 

Pristupanjem BiH Haškoj konvenciji o međunarodnom ostvarivanju prava za izdržavanje porodice, Konvenciji Vijeća Evrope o kontaktu koji se tiče djece i Konvenciji Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe očekuje se dodatno unapređenje zaštite djece. 

Kabinet ministra