Saopćenja

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvajilo Prvi izvještaj BiH o implementaciji Evropske socijalne povelje (revidirane), koji će biti dostavljen generalnom sekretaru Vijeća Evrope u Strasbourgu.

21.11.2010

Vijeće ministara BiH se obavezalo da će, shodno zaključcima Evropskog komiteta za socijalna prava i Vladinog komiteta za Evropsku socijalnu povelju, ukoliko bude utvrđeno da zakonodavstvo i praksa u BiH nisu usklađeni sa ratificiranim članovima Povelje, preduzeti sve potrebne mjere kako bi oni bili usklađeni i u potpunosti primijenjeni prema evropskim  standardima.

Bosna i Hercegovina je Evropsku socijalnu povelju (revidiranu) ratificirala 2008. godine. Prema katalogu Evropskog komiteta za socijalna prava u Strasbourgu, obaveza BiH je priprema izvještaja o implementaciji ove povelje i to o pitanjima koja pripadaju četvrtoj tematskoj grupi (djeca, porodica, migranti - članovi 7, 8, 16 i 17), koje je BiH ratifikacijom prihvatila za referentni period 2005-2009. godine.

Ovaj izvještaj sadrži dijelove koji se odnose na zakonodavni okvir (zakoni i propisi – kolektivni ugovori ili druge odredbe koje idu u prilog njihovoj primjeni), potom mjere (administrativni aranžmani, programi, akcioni planovi, projekti i druge preduzete mjere u cilju primjene zakonodavnog okvira), te statističke podatke i druge relevantne informacije na osnovu kojih se može ocijeniti do kojeg obima se spomenute odredbe primjenjuju u praksi. 

Kabinet ministra