Saopćenja

„Bosna i Hercegovina je postigla veliki uspjeh u stvaranju preduslova za ravnopravno učešće žena i muškaraca u procesima izgradnje mira i stabilnosti, a poseban iskorak BiH je napravila usvajanjem Akcionog plana za implementaciju Rezolucije UN 1325

29.11.2010

„Bosna i Hercegovina je postigla veliki uspjeh u stvaranju preduslova za ravnopravno učešće žena i muškaraca u procesima izgradnje mira i stabilnosti, a poseban iskorak BiH je napravila usvajanjem Akcionog plana za implementaciju Rezolucije UN 1325 „Žene, mir i sigurnost“, što je prvi dokument ove vrste u regiji“, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas u Sarajevu na otvaranju Regionalne konferencije „Rezolucija 1325 i gender indikatori-žene, mir i sigurnost“, koju je organizirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH u saradnji sa UNIFEM-om.

Prema riječima ministra Halilovića, Rezolucija 1325 je prva rezolucija Vijeća sigurnosti UN koja se konkretno bavi uticajem rata na žene i djevojčice i ženskim doprinosom rješavanju konflikata i održivom miru.

„UN Rezolucija 1325 predviđa 18 specifičnih akcija za postizanje pune ravnopravnosti spolova u kontekstu sprječavanja i rješavanja sukoba, izgradnje mira i rekonstrukcije. Akcioni plan za implementaciju Rezolucije u BiH nastao je iz potrebe sublimiranja svih aktivnosti državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija na implementaciji ove važne rezolucije, a naročito u vojnim i policijskim strukturama, deminiranju, uključivanju gender koncepta u mirovne misije, te održivoj pomoći ženama žrtvama rata“, rekao je ministar Halilović.

On je dodao da od ukupnog broja pripadnika Oružanih snaga BiH žene su zastupljene pet posto.

     - brigadir 

1 ili 1%

·       potporučnik

10 ili 5%         

·       pukovnik

4 ili 2%

·       zastavnik I klase

5 ili 5%         

·       major

11 ili 3%

·       zastavnik

9   ili 3%         

·       kapetan

23 ili 4%

·       st.vodnik I klase

28 ili 3%

·       poručnik

6 ili 2%

·       st. vodnik

39 ili 4%                 

 

“U  Ministarstvu sigurnosti uposleno je 48,73 posto žena, rukovodeće pozicije 26,47 posto, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu ima 14 posto žena, rukovodeće pozicije 0,53 posto, u Graničnoj policiji BiH je 11 posto uposlenih žena, rukovodeće pozicije 0,19 posto, u Službi za poslove sa strancima je 34,83 posto žena, rukovodeće 2,25% posto”, rekao je ministar Halilović i dodao da kada je u pitanju učešće žena pripadnica Oružanih snaga BiH u Mirovnim misijama UN od 2000. godine u  Iraku je u osam rotacija bilo po 37 pripadnika,a 1,35 posto žena.

U mirovnim misijama policije od 2000. godine u Liberiji, Kipru, Sudanu, Haitiju i Istočnom Timoru sudjelovao je 101 bh. policijski službenik od čega je bilo zatupljeno 13 pripadnica ženskog spola, odnosno 12,87 posto.

„Specifičnost Akcionog plana za implementaciju Rezolucije 1325 u BiH je i pitanje deminiranja. Posebno je potrebno pružiti podršku i pomoć ženama civilnim žrtvama rata. Neophodno je nastaviti aktivnosti na retraumatizaciji i registraciji žena koje su u ratu pretrpjele seksualno nasilje. Dugotrajne i raznolike metode mučenja ostavile su na preživjelim ženama, žrtvama silovanja, brojne i raznovrsne psihičke, fizičke i socijalne posljedice. Stoga je neophodno kreirati programe pomoći i podrške za ovu grupu žena”, kazao je ministar Halilović.

                                                

                                                                                                  Kabinet ministra