Saopćenja

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović upućuje čestitku invalidnim osobama i apelira na sve institucije i građane u BiH da svojim aktivnim zalaganjem i djelovanjem doprinesu poboljšanju položaja ovih osoba i njihovu integraciju u sve društvene tokove.

3.12.2010

“Vijeće ministara BiH prošlog je mjeseca, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, donijelo Odluku o formiranju Vijeća za osobe sa invaliditetom, koje će, kao posebno tijelo, imati stručnu, savjetodavnu, interresornu i koordinirajuću ulogu u promoviranju i unapređenju prava osoba sa invaliditetom u cijeloj BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH će koordinirati radom ovog Vijeća“, izjavio je ministar Halilović.

On je podsjetio da je u drugoj polovini 2009. godine BiH potpisala i ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom. 

“Ova konvencija je važno sredstvo za osobe sa invaliditetom, njihove porodice i društvo koje zahtijeva jednakost za sve i ujedno daje neposrednu izjavu o međunarodnoj zakonskoj odgovornosti o pravima osoba sa invaliditetom, te pojašnjava sadržaj principa ljudskih prava i njihove primjene u kontekstu osoba sa invaliditetom”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH aktivno će i dalje učestvovati u rješavanju problema osoba sa invaliditetom u našoj zemlji i poboljšanju položaja i zaštiti njihovih osnovnih ljudskih prava, sa posebnim akcentom na definiranje politika za smanjenje diskriminacije kojom je u velikoj mjeri pogođena ova populacija.

Kabinet ministra