Saopćenja

10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

9.12.2010

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća javnost da se 10. decembra u BiH i svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava i 62 godine od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice želi upoznati javnost o aktivnostima koje  kontinuirano preduzima u primjeni domaćih i međunarodnih dokumenata, usmjerenih na promoviranje i unapređenje zaštite ljudskih prava.

U BiH je uspostavljena jedinstvena institucija Ombudsmena za  ljudska prava, već godinama kontinuirano djeluje Agencija za ravnopravnost spolova, čine se napori da se u skladu sa Ustavom BiH riješe prava nacionalnih manjina.

Usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije, koji je utemeljen na evropskim standardima, stvoren je značajan okvir za jednak tretman svih osoba u BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost, spol, socijalni status, starosnu dob. Također, Vijeće ministara je donijelo odluku o formiranju Vijeća za osobe sa invaliditetom.

Bosna i Hercegovina posebnu pažnju je u posljednje tri godine posvetila Romima, najbrojnijoj  i najugroženijoj nacionalnoj manjini. Priključenjem Dekadi inkluzije Roma 2005-2015, BiH se obavezala u cjelini popraviti položaj Roma u svim segmentima društvenog razvoja, te je izradila i kontinuirano realizira Akcioni plan za rješavanje problema Roma u oblasti obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kontinuirano radi na rješavanju problema izbjeglica i raseljenih osoba, te je u posljednje tri godine osiguralo više od 150 miliona KM za izgradnju stambenih objekata povratnika i njihov održivi povratak, a rezultat toga je izgradnja i rekonstrukcija 4.200 stambenih jedinica za povratnike i korisinike kolektivnih centara, desetine kilometara putne i vodovodne mreže, priključak nekoliko hiljada povratničkih domova na niskonaponsku mrežu, finansiranje održivosti povratka. Također je, usvajanjem revidirane Strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, stvoren strateški okvir za rješavanje svih pripadajućih prava izbjeglica i raseljenih osoba u naredne četiri godine.

Ostvaren je značajan napredak usvajanjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, na osnovu kojeg je BiH potpisala Osnovni ugovor sa Svetom Stolicom i Osnovni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, u pripemi je dokument koji će regulirati odnose sa Islamskom zajednicom.

Jedan od najvažnijih zadataka koji su postavljeni pred BiH u procesu daljnje integracije u Evropsku uniju je uspostava društvenog mira kroz proces tranzicijske pravde. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH preuzelo je obavezu izrade državne strategije za tranzicijsku pravdu.

Kabinet ministra