Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Jajcu u prisustvu čelnika ove općine i austrijske organizacije HILFSWERK uručio ključeve za 19 izgrađenih ili saniranih stambenih objekata Roma.

15.12.2010

Proteklih dana u nove domove uselilo je 47 romskih porodica: u Kiseljaku je ključeve novih kuća dobilo 15 romskih porodica, u Bijeljini 20, u Banja Luci šest, dok su u Tesliću i Travniku po tri tri romske porodice dobile novi dom. U Maglaju su za deset romskih porodica osigurani bolji uslovi stanovanja.

Do kraja godine planiran je završetak izgradnje ili sanacije još 130 stambenih jedinica Roma: u Zenici 22 romske kuće, u Sanskom Mostu šest, u Kozarskoj Dubici pet, u Brčko Distriktu šest, na području Kantona Sarajevo 27, u Ključu 36, u Vitezu devet, te Bihaću 10 stambenih jedinica.

Ministar Halilović je kazao kako je u 2009. godini za stambeno zbrinjavanje Roma izdvojeno  5,932.914 KM, od čeka je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 2,175.000 KM, Švedska SIDA 1,885.714 KM, te podnosioci projekta ili općine 1,872.200 KM.

Ovim sredstvima, osim izgradnje ili sanacije stambenih objekata Roma, za 80 romskih porodica stvoreni su bolji uslovi za život, prije svega obnovom infrastrukture u njihovim naseljima.

Ministar Halilović je podsjetio da je Ministarstvo u posljednje dvije godine osiguralo ukupno šest miliona KM za realizaciju Akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Kabinet ministra