Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i sekretar Ministarstva Dragomir Kovač posjetili su danas Konjic

19.1.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i sekretar Ministarstva Dragomir Kovač posjetili su danas Konjic, gdje su uručili ključeve za šest obnovljenih stambenih jedinica povratnika srpske i bošnjačke nacionalnosti, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 190.000 KM.

U obnovljene domove uselile su porodice Zorana Đorđića, Save Kuljanina, Slavka Gligorevića, Jusufa Jazvina, Sade Ramić i Safeta Zalupa.

„U protekle tri godine Ministarstvo je u projekte pomoći povratnicima na području općine Konjicu uložilo više od 1,5 miliona KM, te u okviru CEB projekta dodatnih 227.000 KM. Ovim sredstvima, između ostalog, finansirana je obnova oko 50 stambenih jedinica povratnika, a značajna sredstva izdvojena su za obnovu lokalnih puteva i vodovodne mreže u povratničkim naseljima“, kazao je ministar Halilović.

Nakon Konjica, ministar Halilović je posjetio Prozor Ramu, gdje je sa načelnikom ove općine Jozom Ivančevićem  razgovarao o projektima pomoći povratnicima, koje finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prema riječima ministra Halilovića, više od milion KM Ministarstvo je uložilo u periodu 2008-2010. godine u obnovu stambenih jedinica povratnika i sanaciju komunalne i socijalne infrastrukture, a dodatnih više od pola miliona KM izdvojeno je za obnovu 20 povratničkih kuća u okviru CEB projekta.

Kabinet ministra