Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i njegov zamjenik Slavko Marin primili su don Tomu Vukšića, prvog biskupa vojnog ordinarija u BiH.

9.2.2011

Uz čestitke don Vukšiću na imenovanju za biskupa vojnog ordinarija, ministar Halilović je istaknuo njegovo izuzetno angažiranje u radu Mješovitog povjerenstva za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor.

„Imenovanje biskupa vojnog ordinarija je kruna rada Mješovitog povjerenstva u kojem je biskup Vukšić imao konstruktivnu ulogu“, kazao je ministar Halilović i dodao kako će, u skladu sa nadležnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, saradnja sa biskupom Vukšićem biti nastavljena.

Biskup Vukšić je kazao kako je i prema Zakonu o vjerskim zajednicima u BiH njegova obaveza uska saradnja sa nadležnim ministarstvima, te da će svoju vjersku službu u Oružanim snagama BiH razvijati na principima otvorenosti i razumijevanja.

Sugovornici su suglasni da BiH ima dobar Zakon o vjerskim zajednicima, ali da ga treba dosljedno provoditi za dobrobit svih vjernika, bez obzira na to kojoj vjerskoj zajednici pripadaju. 

Papa Benedikt XVI osnovao je 1. februara ove godine Vojni ordinarijat za BiH i imenovao don Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Imenovanje je obavljeno na osnovu Ugovora između BiH i Svete Stolice, koji se odnosi na osnivanje Vojnog ordinarijata za vjersku skrb katoličkih vjernika članova Oružanih snaga, koji je potpisan u Sarajevu 8. aprila 2010. i ratificiran u Vatikanu 14. septembra 2010. godine.

Kabinet ministra