Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je danas Glamoč, gdje je sa načelnikom ove općine Radovanom Markovićem razgovarao o realizaciji više od 3,5 miliona KM vrijednih projekata pomoći povratnicima, koje je finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

18.2.2011

„U općini Glamoč od 2008. do 2010. godine sredstvima Ministarstva obnovljeno je 49 stambenih jedinica povratnika, a u toku je rekonstrukcija još dvadesetak povratničkih domova. Završena je sanacija osam zgrada zajedničkog stanovanja, te je izabran izvođač radova na rekonstrukciji krovova i fasada dodatnih 15 stambenih zgrada. Od ukupno izdvojenih više od 3,5 miliona KM, Ministarstvo je u elektrifikaciju povratničkih naselja i obnovu komunalne i socijalne infrastrukture uložilo više od milion KM“, kazao je ministar Halilović.

Načelnik Marković rekao je da u još nekoliko povratničkih naselja nisu rekonstruirani lokalni putevi niti obnovljena elektro-mreža, te da područje Korićana još u potpunosti nije očišćeno od mina.

U općinu Glamoč vratilo se 5.320 prijeratnih stanovnika, a za povratak, odnosno obnovu devastiranih stambenih jedinica prijavljeno je dodatnih 555 porodica ili 1.711 osoba.

Kabinet ministra