Saopćenja

U Sarajevu je u petak, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, održan sastanak predstavnika BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore iUNHCR na kojem je razgovarano o pripremi donatorske konferencije za konačno i trajno rješavanje izbjegličko-raseljeničkih pitanja u ove četiri zemlje.

5.3.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović na otvaranju ovog sastanka je rekao kako su u BiH i dalje velike potrebe za rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba.

 “Pozdravljamo aktivnosti međunarodne zajednice usmjerene na rješavanje problema raseljeništva u regionu”, kazao je ministar Halilović i dodao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice insistirati na uvažavanju svih specifičnosti u BiH u odnosu na ostale tri zemlje regiona.

Donatori traže dodatne pokazatelje o svim potrebama izbjeglih i raseljenih osoba u zemljama regiona i prema najavama, spremni su usaglašene planove, finansijski podržati.

Bosna i Hercegovina je zainteresirana i ima velike potrebe za donatorskom pomoći, jer uprkos svim vlastitim naporima koje ulaže, računajući i povećana budžetska izdvajanja i kreditno zaduženje, i dalje su to nedovoljni mehanizmi, te joj je pomoć donatora neophodna kako bi u naredne tri-četiri godine riješila ovo pitanje u skladu sa Revidiranom strategijom za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koja je polovinom prošle godine usvojena u Parlamentu BiH.

Ministar Halilović je posebno ukazao na prioritetno rješavanje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, te najranjivijih kategorija raseljenih osoba i izbjeglica u BiH.

Kabinet ministra