Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović tokom boravka ovog vikenda u Banja Luci posjetio je Regionalni centar za povratak, gdje je sa predstavnikom ovog centra Dušanom Perišićem razgovarao o statusu projekata pomoći povratnicima, koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

20.3.2011

Ministarstvo je od 2008. do 2010. godine u projekte pomoći povratnicima na području Regionalnog centra Banja Luka, koji obuhvata i općine bihaćke regije, te Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, uložilo više od 33 miliona KM.

Većina ovih projekata, koji se odnose na sanaciju individualnih stambenih jedinica, obnovu stambenih zgrada, održivi povratak i elektrifikaciju objekata realiziranog povratka je završena.

Ministar Halilović je kazao kako je posebno zadovoljan realizacijom projekata iz 2008. i 2009. godine u općinama Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanska Krupa, Prijedor, Kotor Varoš i Banja Luka, te dodao kako se nada da će tokom ove godine biti realizirani i svi projekti u 23 općine za koje je Ministarstvo iz budžeta za 2010. godinu odobrilo više od 5,8 miliona KM.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH intenzivno radi na dovršenju svih projekata i osiguravanju sredstava za naredni period, u kojem će prioritet imati održivi povratak, posebno zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika na području cijele BiH, te obnova komunalne i socijalne infrastrukture.

Kabinet miknistra