Saopćenja

21. mart - Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije

21.3.2011

Širom svijeta, 21.  mart se obilježava kao Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije, a kojeg je proglasio Generalni sekretarijat UN 1966. godine.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni je dio Ustava BiH i ona ima snagu direktne primjene u bosanskohercegovačkoj jurisdikciji. BiH je, također, ratifikacijom Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije iskazala puno opredjeljenje za borbu protiv svih oblika rasne diskriminacije, te je postulate ove konvencije ugradila u krivično zakonodavstvo.

Parlamentarna skupština BiH je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prije skoro dvije godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije, kojim je uspostavljen okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti svim osobama u BiH i definiran sistem zaštite od diskriminacije.

U nastojanju da doprinese eliminiranju različitih vidova diskriminacije, BiH je, također, izradila i najvećim dijelom provela Akcioni plan za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, pristupila je Dekadi Roma, donesen je Plan akcije za djecu, Strategija za borbu protiv trgovine ljudima, ratificirala je Evropsku socijalnu povelju, Konvenciju o pravima osoba sa onesposobljenjem i Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. BiH, također, ima Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, Zakon o ravnopravnosti spolova, pripremljen je Prijedlog zakona o zabrani rada svih fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH i upotrebi njihovih simbola, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Povodom Međunarodnog dana eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, svim pojedincima i institucijama upućuje apel na dosljedno poštivanje ljudskih prava, promoviranje vrijednosti tolerancije i borbe protiv stavljanja u neravnopravan položaj bilo kojeg pojedinca zbog rase, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla.

Ministarstvo posebno apelira na poštivanje i zaštitu prava raseljenih osoba i izbjeglica, žrtava rata, osoba sa onesposobljenjem, te osoba u stanju socijalne potrebe.

Kabinet ministra