Saopćenja

8. april – Svjetski dan Roma

8.4.2011

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH upućuje čestitku svim Romima u BiH i svijetu.

Usvajanjem Strategije BiH za rješavanje problema Roma 2005. godine i Akcionih planova za rješavanje problema u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja 2008. godine, naša država se opredijelila da unaprijedi položaj romske populacije i pomogne njihovo brže uključivanje i integraciju u sve društvene tokove.

Usvajanjem ovih dokumenata, BiH je ispunila uvjet za priključenje „Dekadi uključenja Roma 2005-2015.“ i u septembru 2008. godine zvanično potpisala Deklaraciju o priključenju Dekadi.

Nadležni organi i institucije na svim nivoima vlasti u BiH, zajedno sa romskin nevladinim i međunarodnim organizacijama, već treću godinu implementiraju Akcioni plan za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, a rezultati su mjerljivi u svim segmentima.

Budžetskim sredstvima institucija BiH, sredstvima entitetskih organa i međunarodnih nevladinih organizacija u 2009. i 2010. godini rekonstruirano je 130 stambenih jedinica, dok je za 25 romskih porodica urađena ili poboljšana infrastruktura. U toku je izgradnja ili rekonstrukcija dodatne 82 stambene jedinice za Rome na području cijele BiH, a za 60 romskih porodica bit će poboljšana infrastruktura.

U okviru programa zapšljavanja, posao je u dobilo 119 Roma, a planirano je da sredstvima odobrenim za zapošlavanje u 2010. godini bude obezbijeđen posao za još 90 pripadnika romske populacije. Realiziran je najvećim dijelom i program zadravstvene zaštite Roma, koji se prije svega odnosio na imunizaciju romske djece.

Da bismo ispunili ciljeve Dekade Roma, neophodno je snažnije angažiranje nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih institucija, romskog nevladinog sektora, te međunarodnih organizacija.

Kabinet ministra