Saopćenja

15. maj - Međunarodni dan porodice

14.5.2011

Generalna skupština UN je 1993. godine odlučila 15. maj proglasiti Međunarodim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH žele potaknuti djelovanje svih nadležnih institucija da pruže podršku u unaprjeđenju porodičnog života, jer porodica utiče na oblikovanje strukture ličnosti, pa tako i osnovnih pravila društvenog ponašanja.

Ministarstvo i Agencija se koriste ovom prilikom da, na temelju statističkih podataka, skrenu pažnju nadležnim institucijama u kojim sferama je neophodno veće angažiranje, kako bi bio unaprijeđen porodični život u BiH.

Prema statističkim podacima, u posljednjih pet godina u BiH je evidentan pad nataliteta, povećan je broj majki koje rađaju od 25 do 39 godine, te je povećan i broj sklopljenih brakova u kojima su mladenci stariji od 25 godina.

Broj razvedenih brakova u ovom periodu je varirao, ali je konstantno zabilježen najveći broj razvedenih brakova koji traju pet i više godina i u kojima nema djece.
U 2009. godini do 17 godine starosti rodile su 172 djevojčice, a sedam ih je rodilo i drugo dijete. Od ukupnog broja živorođene djece 89,5 posto rođeno je u braku.
Obeshrabrujući je podatak da se povećao broj intervencija u centrima socijalne pomoći, kako za muškarce tako i za žene. U prethodnih pet godina povećan je broj maloljetnih korisnika/ca socijalne zaštite u kategorijama: ugroženi porodičnom situacijom, djeca roditelja koji nemaju dovoljno prihoda, djeca roditelja koji zanemaruju ili zlostavljaju djecu, djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, odgojno zanemarena i zapuštena djeca, osobe sa smetnjama u psihofizičkom i fizičkom razvoju, te osobe društveno neprihvatljivog ponašanja.

Smanjen je broj korisnika/ca u kategorijama: djeca bez oba roditelja, djeca nepoznatih roditelja, djeca napuštena od roditelja, dok je povećan broj punoljetnih korisnika/ca socijalne zaštite i to osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju, sklonih vršenju krivičnih djela, alkoholičara i narkomana, te osoba koje nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje.

Prema statistici, među materijalno neosiguranim i za rad nesposobnim osobama prevladavaju žene, a zabrinjavajući je i podatak da je u zadnje tri godine smanjen broj zaposlenih i samozaposlenih osoba u oblasti poljoprivrede, a neznatno je povećana zaposlenost žena u uslužnim djelatnostima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice
dr. Safet Halilović, ministar

Agencija za ravnopravnost spolova BiH
Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica