Saopćenja

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin posjetio je danas općinu Orašje

28.6.2011

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin posjetio je danas općinu Orašje, gdje je uručio ključeve za devet obnovljenih stambenih jedinica povratnika, za koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 200.000 KM, te sa općinskim čelnicima razgovarao o prioritetnim potrebama povratničke populacije.

Ključeve su dobili Pavo Ivić, Joso Mašić, Ana Matanović, Drago Matkić, Niko Matkić, Josip Perić, Pejo Vukić, Marijan Vukić i Manda Živković.

Marin je kazao da je Ministarstvo, uključujući CEB projekat, za pomoć povratnicima na području ove općine od 2008. do 2010. godine izdvojilo blizu 400.000 KM.

„Najveći dio ovih sredstava utrošen je za obnovu stambenih jedinica povratnika“, kazao je Marin i dodao da je preostalo za obnoviti još nešto više od 200 u ratu devastiranih stambenih jedinica.

U razgovoru su povratnici i predstavnici općine zamjeniku ministra kazali kako je temeljni problem održivosti povratka neuposlenost povratnika, te nedostatak poljoprivrednih mašina, stočnog fonda i neuslovni pomoćni gospodarski objekti, ali i minirane velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Za obnovu devastiranih stambenih jedinica u ovoj općini prijavljeno je 147 obitelji sa 532 člana.

Kabinet ministra