Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović otvorio je danas u Sarajevu regionalnu konferenciju „Borba protiv diskriminacije i isključivanja – Etički kodeks i etički izazovi u istraživanjima djece“, koju je organiziralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

30.6.2011

“Ministarstvo je 2006. godine izdalo priručnik ‘Etički kodeks istraživanja o djeci’, dokument važan za uspostavljanje mehanizama za ispunjavanje obaveza BiH utemeljenih na međunarodnim standardima za zaštitu djece. Cilj ovog kodeksa je upoznavanje svih aktera i cjelokupne javnosti o osnovnim etičkim načelima i standardima koji se moraju primjenjivati u istraživačkim postupcima koji uključuju djecu”, kazao je ministar Halilović na konferenciji na kojoj su predstavnici BiH, Srbije i Hrvatske raspravljali o iskustvima ove tri zemlje u provedbi etičkog kodeksa, te mogućnostima i načinima njegovog poboljšanja i unapređenja.

Ministar Halilović je rekao da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u martu ove godine potpisalo memorandum o saradnji sa Udruženjem
„Vesta HO“ iz Tuzle, radi što uspješnije realizacije projekta „Jačanje uloge organizacija civilnog društva u monitoringu Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom za period od 2011. do 2014. godine u BiH“.

“Radi se o trogodišnjem projektu koji finansira Europska unija, a implementira ga Vesta u partnerstvu sa udruženjem ‘Zemlja djece’ iz Tuzle. U sklopu planiranja spomenutog projekta zaključeno je da treba raditi na unapređenju postojećeg Etičkog kodeksa istraživanja o djeci u BiH, što predstavlja jedan od specifičnih ciljeva ovog projekta.  Ministarstvo se obavezalo da će ponuditi svoja znanja i iskustva kako bi postojeći kodeks unaprijedili i poboljšali”, kazao je ministar Halilović.

Prema njegovim riječima, krajnji korisnici ovog projekta su djeca u BiH koja su suočena sa različitim oblicima zlostavljanja i nasilja, čija su egzistencijalna prava ugrožena, kojima je onemogućen pristup obrazovanju i kojima je uskraćeno zdravstveno i socijalno osiguranje, kao i djeca koja pripadaju ranjivim kategorijama i izložena su rizicima od diskriminacije, marginalizacije i isključivanja.

“Izrada, usvajanje i promocija unaprijeđenog Etičkog kodeksa istraživanja o djecu u BiH planirana je u 2011. godini. Etički kodeks istraživanja o djeci predstavlja obligatorni dokument za sve pojedince i institucije koje se bave istraživanjima koja na neki način uključuju djecu i kao takav predstavlja osnov za ostvarivanje željenih rezultata u okviru zaštite dječijih prava”, rekao je ministar Halilović.  

Kabinet ministra