Saopćenja

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo odluku o imenovanju Koordinacionog odbora za nadzor nad provođenjem aktivnosti Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 u BiH od 2011. do 2013. godine.

4.7.2011

U ovaj odbor, kojim će predsjedavati direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, imenovano je 20 članova iz 12 institucija i organizacija u BiH.

 Za zamjenike predjedavajuće imenovani su Ankica Tomić (Ministarstvo sigurnosti BiH) i Sead Muratović (Ministarstvo odbrane BiH).

BiH je prva zemlja u regiji koja je izradila Akcioni plan za provođenje UN Rezolucija 1325. Ova rezolucija predviđa 18 specifičnih akcija za postizanje pune ravnopravnosti spolova u kontekstu sprječavanja i rješavanja sukoba, izgradnje mira i rekonstrukcije. Rezolucija ima za cilj doprinos demokratičnosti, povećanju nivoa poštivanja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, razvoju i smanjenju siromaštva.

Akcioni plan za implementaciju Rezolucije u BiH nastao je iz potrebe  sublimiranja svih aktivnosti državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija na implementaciji ove važne rezolucije.

Ciljevi  Akcionog plana su povećanje broja žena na pozicijama donošenja odluka, a naročito u vojnim i policijskim strukturama, deminiranju, uključivanju gender koncepta u mirovne misije, te održivoj pomoći ženama žrtvama rata. 

Kabinet ministra