Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je nadležnom UN Komitetu u Ženevi Drugi periodični izvještaj BiH o pravima svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

3.8.2011

Ovaj izvještaj, na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, usvojen je na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, te je zaduženo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da ga uputi UN komitetu za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

Prilikom ranijeg razmatranja i usvajanja Inicijalnog izvještaja o provođenju odredaba Međunarodne konvencije o pravima svih radnika migranata i članova njihovih porodica u BiH, UN Komitet je, osim niza pozitivnih aspekata koji se odnose na zaštitu radnika migranata i njihovih porodica ukazao i na  poteškoće koje BiH treba otkloniti, posebno u zakonodavnom sistemu.

Komitet je ocijenio da je BiH jedna od malobrojnih zemalja koja je ratificirala sve međunarodne ugovore koji se odnose na radnike migrante, te pozdravio napore BiH u stvaranju zakonskog okvira za zaštitu prava svih radnika migranata.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da je BiH, nastojeći dovesti u sklad  pravni sistem koji regulira oblast stranih radnika i članova njihovih porodica sa međunarodnim konvencijama usvojila Zakon o imigraciji i azilu BiH i Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, te još niz zakona i podzakonskih akata koji reguliraju ovu oblast.

Prema izvještaju, u BiH nisu evidentirani primjeri diskriminatorskog odnosa prema radnicima migrantima i članovima njihovih porodica. Otvaranjem imigracionog prihvatnog centra u Lukavici prije skoro dvije godine, BiH je postigla značajan napredak u stvaranju pretpostavki za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.

U BiH je 2008. godine uspostavljen Informacioni sistem migracija – elektonska baza podataka, koja objedinjava sve podatke o izdatim vizama,  prelasku granice (ulaz u BiH i izlaz iz BiH), odobrene i prijavljene boravke, te podatke o tražiocima azila.

Kabinet ministra