Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović, povodom obilježavanja Dana Olova, posjetio je ovu općinu gdje je sa načelnikom Alijom Hadžiabdićem razgovarao o ukupnom stanju u ovoj općini, posebno projektima pomoći povratnicima koje finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

21.8.2011

„Ministarstvo je, uključujući CEB projekat, od 2008. do 2010. godine u programe pomoći povratnicima na području općine Olovo uložilo blizu 1,9 miliona KM. Ovim sredstvima rekonstruirano je više od 50 povratničkih domova, izgrađen vodovod u šest naselja, asfaltirano je nekoliko lokalnih puteva, te elektrificirano jedno povratničko naselje“, kazao je ministar Halilović i dodao da Olovo spada među one općine koje su uspješno realizirale sve projekte pomoći povratnicima, koje je odobrila državna Komisija za izbjeglice i raseljene osobe.

Načelnik Hadžiabdić je kazao da su u ovoj općini obnovljene dvije trećine u ratu devastiranih stambenih objekata, a da je za obnovu kuća prijavljena 391 porodica sa 1.135 članova.

„Zahvaljujući snažnijem angažiranju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u posljednje tri godine, uspjeli smo značajno poboljšati uvjete održivog povratka, posebno kroz obnovu komunalne infrastrkture. I dalje, kao prioritetne, ostaju potrebe elektrifikacije povratničkih naselja  i podrška povratnicima u zapošljavanju i samozapošljavanju“, kazao je Hadžiabdić.

Kabinet ministra