Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je jučer Bosanski Novi

24.8.2011

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović posjetio je jučer Bosanski Novi, gdje je sa zamjenikom načelnice ove opštine Rankom Dabićem uručio ključeve za preostalih 13 od ukupno 17 obnovljenih stambenih jedinica povratnika bošnjačke i srpske nacionalnosti, za što je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo 370.000 KM.

Ranije su završene četiri stambene jedinice za povratnike srpske nacionalnosti.

„Ministarstvo je u posljednje tri godine u projekte pomoći povratnicima u opštini Bosanski Novi uložilo oko 1,2 miliona KM. Ovim sredstvima obnovljeno je više od 30 stambenih jedinica povratnika, izgrađena vodovodna mreža u tri povratnička naselja. U toku je realizacija projekta obnove dodatnih desetak stambenih jedinica povratnika, vrijednog 100.000 KM“, kazao je ministar Halilović.

Predstavnici ove opštine kazali su da imaju 175 zahtjeva za obnovu stambenih jedinica povratnika, za što je potrebno osigurati 1,1 milion KM.

„Osim obnove povratničkih domova, prioritetna je obnova komunalne i socijalne infrastrukture i već smo za finansiranje dvadesetak ovih projekata poslali aplikacije Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH“, kazao je Dabić.

Ključeve obnovljenih stambenih jedinica dobili su Midho Alić, Ahmet Bajrić, Emira Berberović, Mujo Beširević, Alaga Dedić, Muharema Dedić, Jusuf Dedić, Tahira Ehret, Mirsad Ekić, Dursad Hasić, Šahin Osmanagić, Hasib Šumić i Hatka Velić.

Kabinet ministra