Saopćenja

30. august - Međunarodni dan nestalih

29.8.2011

Povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović uputio je sljedeću poruku:
“Ujedinjeni narodi su 30. august proglasili Međunarodnim danom nestalih. Ovo je dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Jedna od brojnih i bolnih posljedica rata u BiH je nestanak više od 30.000 osoba. Nažalost, i nakon više od deceniju i pol, oko 10.000 osoba u BiH se vode kao nestale.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je prilika da se, i pored postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih osoba u BiH, još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti da je ovo jedno od najznačajnijih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava ne samo BiH nego i druge države bivše Jugoslavije.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u okviru svoje nadležnosti, provelo niz aktivnosti u stvaranju preduvjeta za rješavanje pitanja nestalih osoba. Rezultati tih aktivnosti su, između ostalog, da BiH ima Zakon o nestalim osobama, te da je potpisala Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.

Rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prevashodno je obaveza nosilaca vlasti u BiH, ali je to ujedno civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvi i prema porodici žrtve, ali i društvu u cjelini svih pojedinaca koji imaju, ali ne žele otkriti informacije koje bi mogli pomoći u rasvjetljavanju sudbine velikog broja nestalih.

Istina o žrtvama, odnosno njihovom stradanju, ma koliko bolna bila, jedan je od snažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH apelira na sve nivoe vlasti, nevladine organizacije i građane BiH da daju svoj doprinos unapređenju istraga o prisilnim nestancima tokom rata u BiH”, kaže se u poruci ministra Halilovića povodom Međunarodnog dana nestalih.

Kabinet ministra