Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović razgovarao je danas u Sarajevu sa gradonačelnikom italijanskog grada Piacenze Robbertom Reggi o statusu državljana BiH u ovom gradu i mogućnostima unapređenja saradnje BiH i ove regije.

8.9.2011

Ministar Halilović je informirao gradonačelnika Reggi o stanju u bh. dijaspori, posebno Italiji.

„U Italiji boravi 40.000 građana BiH, među kojima je veliki broj poduzetnika, koji su već uspostavili saradnju sa privrednicima u BiH“, kazao je ministar Halilović i dodao kako BiH u svojoj dijaspori, koja čini 38,9 posto ukupnog stanovništva, ima veliki privredni potencijal.

Gradonačelnik Reggi je kazao kako je 1.700 državljana BiH u Piacenzi izuzetno dobro integrirano u društvo, te kako su primjer ostalim strancima koji borave u ovoj regiji, ali i da gradska administracija Piacenze podstiče očuvanje identiteta bh. građana.

„Želimo ojačati veze Piacenze i BiH i to je cilj moje posjete, jer smo spremni uraditi još mnogo dobrih stvari za bh. zajednicu u Italiji“, kazao je Reggi i dodao da je već italijanskom ambasadoru u BiH predložio aktivnije uključivanje u rješavanje pitanja priznavanja bh. vozačkih dozvola u Italiji i otvaranje direktne avionske linije BiH-Italija.

Ministar Halilović je gradonačelniku Piacenze uručio zahvalnicu za dugogodišnju saradnju i pomoć u uspješnom integriranju bh. zajednice u Italiji.

Susretu ministra Halilovića i gradonačelnika Reggi prisustvovali su  pomoćnica ministra za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić i predsjednik  Udruženja "BiH izvan granica" Piacenza Medaga Hodžić.

Kabinet ministra