Saopćenja

„Bosna i Hercegovina je postigla značajan i vidljiv napredak u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma“, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas u Ženevi na 62. sjednici Izvršnog odbora Programa visokog komesara UN za izbjeglice.

10.10.2011

„U posljednjih sedam godina domaća budžetska izdvajanja za projekte pomoći povratnicima i raseljenim osobama premašuju međunarodno finansiranje i u stalnom su porastu. U ovom periodu oko milijardu KM budžetskih sredstava uloženo je u obnovu povratničkih domova, održivost povratka i rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture“, rekao je ministar Halilović i dodao da je vlasnicima vraćeno  220.000 stanarskih prava, što čini stopu provedbe imovinskih zakona od 99 posto, a ponovno je izgrađeno više od 320.000 domova. 

„Usprkos ovim postignućima, preostali su značajni izazovi. Kako bi odgovorili na te izazove, prošle godine Parlament BiH je usvojio Revidiranu strategiju za provedbu Aneksa 7, sa preporukama za otklanjanje osnovnih prepreka zatvaranju dugotrajnog raseljeničkog pitanja. Strategijom su prepoznate hitne potrebe više od 105.000 raseljenih osoba, izbjeglica i drugih osoba pogođenih sukobima koje nemaju trajna rješenja. Mnogi od njih su izuzetno ranjivi i traumatizirani, žive u nehumanim uslovima u raseljenju i zahtijevaju posebnu pažnju“, kazao je ministar Halilović.

On je istaknuo značajnu podršku UNHCR u Iznalaženju dugoročnih rješenja za oko 2.700 porodica, odnosno 8.000  osoba, korisnika kolektivnih centara.

„Kao dio naših napora na iznalaženju trajnih i održivih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe na nacionalnom i regionalnom planu, uspostavili smo blisku saradnju s vladama Hrvatske, Crna Gore i Srbije. Ustvari, BiH je preuzela ulogu koordinatora između četiri vlade i uz vodstvo i podršku UNHCR, naša saradnja počinje davati rezultate“, kazao je ministar Halilović i dodao da će početkom iduće godine, na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, ove četiri zemlje predstaviti zajednički regionalni program.

Prema riječima ministra Halilovića, osim podrške zajedničkom projektu na zatvaranju izbjegličkog poglavlja u regionu, nije manje važno paralelno poduprijeti nastojanja BiH da konačno riješi dugotrajna raseljenička pitanja do kraja 2014. godine.

Kabinet ministra